SİNCİK VE AB PROJELERİ DERGİSİ

Gazeteci olarak sürekli yazmak istediğimiz hep güzellikler olsa gerek… Bu güzelliklerden insanın içini hoş eden, “bravo” dedirten konular olunca yazma isteği daha da artıyor. Zaten bir yazarın her gün onu-bunu eleştirmesi okuyucuda hem bıkkınlık, hem de yazılanlara şüphe yaratır. Ayrıca okuyucunun içine düştüğü karamsarlık da cabası…

O açıdan “basın muhalefet değildir, basın gerçeğin kendisidir” tezini savunma nedenlerden biri de budur…

Yazılarımızda genellikle Adıyaman’dan, Adıyamanlıdan söz eder, hatta bazen şovenizme kaçarız. Oysa Adıyamanlı olmadığı halde Adıyamanlıyım diyerek oturan nice insanın bu memlekete yararlı işler yaptığını göz ardı ederiz. “Oturarak başarıya ulaşan tek canlı, tavuktur” sözünü yok sayıp oturduğumuz yerde şovenist duygularla avunur veya ona-buna ahkâm keseriz. Adıyaman Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi Başhekimi Dr. Zülfikâr Işık ile Sincik Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı ve AB Proje Birimi Başkanı Öğretmen Engin İlhan gibi Adıyamanlı olmayan, ancak “benim” diyen bir çok Adıyamanlıdan daha fazla memlekete üstün yararı olmuş insanları çoğu kez göz ardı ederiz…

2004’e kadar “Allah’ın dağı” diyerek dışladığımız ilçe Sincik’in dinamik Kaymakamı Fatih Aksoy ile Engin İlhan’ın el ele vererek çıkardığı, www.sincik.gov.tr adresinden de ulaşılabilecek “Sincik ve AB Projeleri” adlı derginin Ekim 2007 sayısını incelediğimde işte tüm bunlar bir sinema şeridi gibi gözümün önünden geçiverdi…

Ülkemizin batısından Sincik gibi doğunun ücra ilçelerine atanan kamu görevlilerinin birçoğu geldiği gün geri gitmek için siyasi ve bürokratik torpil olanaklarını zorlarken, aslen Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinden olan Engin İlhan, 2003’de atandığı hem bu coğrafyayı ve hem de bu coğrafyanın insanlarını özümseyerek canla-başla hizmet etmeye çalışıyor. “Buradan nasıl kaçarım?” sorusunun değil “Buraya nasıl faydalı olurum?” sorusunun cevabını aramaya koyuluyor…

İlkokulu Hollanda’da okumuşluğu ile Uludağ Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun oluşunu öne çıkararak, okuldaki öğretmenliğinin yanı sıra AB projelerine merak salıyor…

18 AB ülkesinin 54 okulunun öğrencileriyle öğrencilerimizi buluşturuyor. Hem de devlet bütçesinden beş kuruş harcamadan…

Dergide vali, kaymakam ve diğer makam sahipleri ile kendisi gibi insanlardan çok öğrenciler ve diğer okul öğretmenlerine yer vermeye çalıştığını gözlediğim Engin İlhan’ın yazısındaki şu cümlelerini gelin bir değil, birkaç defa okuyalım:

“Ulu Önder Atatürk’ün bizlere vasiyet ettiği ‘uygar ülkeler seviyesine yükselme’ hedefine ulaşabilmek için batıdan örnek almamız gereken ‘iş disiplini’ ve ‘meslek ahlâkı’ anlayışı ile Türk’ün eşsiz zekâsını ve Allah vergisi yeteneğini birleştirme zamanı gelip geçmektedir. Tarihte yüzyıllarca üç kıtaya hükmetmiş Türk milleti, 21. yüzyılda dünyanın süper güçleri arasındaki yerini almak için derin uykusundan ne zaman uyanacaktır? Muhtaç olduğumuz kudretin damarlarımızdaki asil kanda mevcut olduğunun hatırlatılması mı gerekir? Avrupa’daki vilayetleri dahi imrendiren 14 projelik başarıyı, Sincik gibi son derece yoksun ve mahrum bir yapıda olan ilçede elde etmemiz, tamamen bu duygu ve düşüncelerin ürünüdür.”

Eline sağlık Engin Hoca’m!…

Elinize-yüreğinize sağlık Engin İlhan gibi özverili diğer insanlar!…

Darısı diğer proje ve dergilerinize!…

 

Mustafa IŞILDAK

Adıyaman Köşe Yazarı